عدالت، مظلومیت و مردمداری امام علی(ع) در ادبیات فارسی
راهنوا- رضا اسماعیلی، شاعر، در گفت و گویی با اشاره به شب های قدر و هم زمانی آن با ایام شهادت حضرت امیرالمومنین(ع) گفت: شخصیت حضرت امیر(ع) در ادبیات فارسی بسیار مورد توجه بوده و ابعاد مختلفی شخصیتی ایشان مورد تاكید شعرا قرار گرفته است. اما ابعادی كه بیشتر دیده شده را اگر بخواهیم دسته بندی كنیم، به نظرم می باید از ویژگی عدالت خواهی و عدالت گستری حضرت امیر (ع) به عنوان اولین و مهم ترین ویژگی شخصیتی امام علی (ع) كه در ادبیات فارسی بدان توجه شده، یاد كنیم.
وی در ادامه افزود: این ویژگی شخصیتی حضرت علی (ع) كه به واقع زبانزد خاص و عام است در شعر فارسی همواره مورد توجه و تاكید قرار گرفته است.
وی در ادامه به مظلومیت امام(ع) اشاه كرده و تصریح كرد: علی رغم این كه حضرت امیر(ع) را قرآن ناطق می خوانیم و در گذشته هم می خواندند، علی رغم این كه ایشان را مجسمه تقوا و عدالت می خواندند، در زمان معاصر خود مورد ظلم های بسیاری قرار گرفت تا جایی كه به مظلوم ترین فرد تاریخ بدل شد.
این شاعر در ادامه با اشاره به این ویژگی شخصیتی حضرت امیر(ع) ادامه داد: از این رو مظلومیت ایشان نیز همواره در اشعار فارسی مورد توجه قرار گرفته است.
وی در ادامه به بعد مردم داری و مراوده این امام با مردم اشاره كرد و گفت: از دیگر ابعاد شخصیتی حضرت امیر (ع) كه در ادبیات فارسی مورد توجه قرار گرفته مردم داری ایشان است. ایشان با زندگی ساده ای كه داشتند، عمدتا با لقمه نان و پنیری گذران زندگی می كردند. اما همواره با حضرت فاطمه (س) در آن خانه كوچك شان مشكلات مردم را رفع می كرده اند كه این هم زبان زد خاص و عام شده است و ادبیات فارسی نیز بدان توجه كرده است.
رضا اسماعیلی در بین شعرای فارسی زبان محمد حسین بهجت تبریزی با تخلص شهریار را با غزل «علی ای همای رحمت» بهترین و شاخص ترین شاعر در زمینه پرداختن به شخصیت حضرت امیر دانست. چنان كه در دوره كنونی نیز سید علی موسوی گرمارودی را در زمره بهترین شاعر علوی معرفی كرد.
منبع: پایگاه خبری حوزه هنری
نظرات