نمایش«غبار» باسایر اجراهای من تفاوت داشت چرا که…
باشگاه هواداران
×

تخصص

تایخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۳


گفتگو با «صابر خراسانی» در مورد اجرای تئاتر «غبار»

نمایش«غبار» باسایر اجراهای من تفاوت داشت چرا که…

کار «غبار» برای من خیلی آموزنده بود و نسبت به سایر اجراهای من تفاوت داشت، چرا که باید شعر را طوری تنظیم و تهیه می کردیم که با موسیقی، طراحی صحنه، نور، لباس، دکور و حتی دیالوگ های بازیگران همخوانی داشته باشد تا مخاطب را تحت تاثیر قرار دهد.

 

 

 

 

SHI_1927---Copy-copy----راه‌نوا- نمایش آیینی «غبار» داستان افرادی است با عافیت طلبی، هوای نفس، جاه‌طلبی و حب مقام دست و پنجه نرم می کنند. در این نمایش افرادی به تصویر کشیده می شوند که خود را مدافع خوبی‌های جهان می‌دانند ولی به عکس آنچه می‌پندارند عمل می‌کنند و توانایی تحلیل درست مسائل و تشخیص راه از بیراهه را ندارند.

 

تئاتر «غبار» به سه مقطع تاریخی اشاره دارد که با محوریت موضوع فتنه، وصف حالی دارد از ظلم تاریخی وارد شده بر امیر مومنان علی(ع) و در پی آن شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) که از منظری نو به محتوای آن پرداخته شده است. همچنین فتنه‌های اخیر و حوادث پیشامده‌ی جهان در مقابله با افراط گرایان و تکفیری‌ها مقاطع دیگر تاریخی هستند که این نمایش به آن‌ها اشاره دارد.

 

صابر خراسانی در نمایش آیینی «غبار» به سرودن اشعاری در مدح مولای متقیان علی‌بن‌ابی‌طالب (علیه السلام) و همچنین حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) می‌پردازد و صحنه هجوم مردم مدینه برای گرفتن بیعت از امیرالمومنین علی(ع) را به تصویر می‌کشد.

 

شاعر خوش صدای این اثر هنری با بیان اینکه کار «غبار» اولین کار تئاتری وی محسوب می شود، گفت: من در ابتدا تصوری که از این کار داشتم این بود که کار «غبار» همانند سایر کارهای اجرایی من باشد، به همین خاطر در ابتدا فکر می کردم تنها شاعر این کار نمایشی هستم ولی وقتی با آقای مداحیان -کارگردان این تئاتر- صحبت کردم، ایشان به من گفت این کار با سایر اجراهای من متفاوت است و من باید در «غبار» به جز شعرخوانی نقش هم بازی کنم.

 

خراسانی در مورد اجرای این تئاتر ارزشی در ایام فاطمیه می گوید که “از روز اول اعتقاد داشتم چون کار برای حضرت صدیقه(س) است قطعاً خوب خواهد شد و مردم از آن حمایت خواهند کرد. با گذشت پنج شب از اجرای این نمایش در تالار وحدت، خدا را شاکریم که این نمایش با استقبال خوبی همراه بوده است.”

 

925141_949

 

وی با تاکید بر اینکه من در این کار تنها یک شاعر نبودم بلکه می‌بایست شعرخوانی من هماهنگی دقیقی با میزان سن و فضای کلی تئاتر می داشت، گفت: کار «غبار» برای من خیلی آموزنده بود و نسبت به سایر اجراهای من تفاوت داشت، چرا که باید شعر را طوری تنظیم و تهیه می کردیم که با موسیقی، طراحی صحنه، نور، لباس، دکور و حتی دیالوگ های بازیگران همخوانی داشته باشد تا مخاطب را تحت تاثیر قرار دهد.

 

صابر خراسانی با بیان اینکه ما در «غبار» تنها یک شعرخوانی ساده و دیالوگ های بهم پیوسته نداریم، عنوان کرد: ما در «غبار» باید احساس را در قالب نقشی که به عهده داشتیم برای مخاطب به تصویر می کشیدیم، این هم دشواری کار من را  دو چندان می کرد و هم میزان تاثیرگذاری بر روی مخاطب را زیاد می کرد، به همین خاطر هم بود که ما اشعار را با موسیقی، دکور و دیالوگ های بازیگران هماهنگ کردیم.

 

صابر خراسانی با بیان اینکه تهیه اشعار این کار حدود یک ماه زمان برد، عنوان کرد: ما در «غبار» بر خلاف آنچه مرسوم بود عمل کردیم، یعنی  قرار شد واقعه به آتش کشیدن درب خانه امیرالمومنین(ع) و حضرت زهرا(س) را از درون خانه برای مخاطب روایت کنیم. به همین خاطر تصمیم گرفتیم شعرخوانی و روایت واقعه را از زبان یکی از بچه های داخل خانه به تصویر بکشیم  و این سختی کار من را چند برابر می کرد.

 

صابر خراسانی در ادامه گفت: من در این نمایش در نقش امام حسن مجتبی(ع) به بیان وقایع حمله به خانه امیرالمومنین(ع) را روایت می کنم.

خراسانی با تاکید بر اینکه دو قسمت از پنج قسمت شعرخوانی برایم خیلی سخت و جانسوز بود، اظهار داشت: یکی آن قسمتی که من باید در نقش امام حسن مجتبی(ع) مدح حضرت زهرا(س) را بگویم و از جایگاه والای ایشان در آسمان و زمین روایت کنم و پس از آن خاطرات کوچه را بگویم.

 

می رود پشت در چه کار کند؟
من که از خاطرات گریه پُرم
من مگر مرده ام که او برود
کاش این بار من زمین بخورم

 

925140_224

 

قسمت بعدی که من را در روی صحنه خیلی متاثر می کند اشاره به ارتباط فاطمیه و عاشورا دارد. در پرده آخر می خواهیم بگوییم این آتش زدن درب خانه مولا امیرالمومنین(ع) بود که زمینه آتش های بعدی را فراهم کرد که با این اشعار به اتمام می رسد.

 

بعد 50 سال بی کسی و بعد 50 سال در به دری
بعد 50 سال دق کردن، بعد 50 سال همسفری
بعد 50 سال در گودال، گیسوانی به دست شمر افتاد
شمر وقتی به روی سینه نشست، خواهرم مثل مادرم جان داد

 

واقعا اجرای این قسمت خیلی برایم سخت است.

 

نمایش آیینی «غبار» از روز پنجم اسفندماه، تا تاریخ 26 اسفندماه در تالار وحدت به نمایش در می‌آید.

 

 

نظرات

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • دیدگاه سید شهیدان اهل قلم درباره موسیقی

    اگر دیدید موسیقی بر محتوا غلبه دارد، گوش نکنید

    . درباره موسیقی حداقل دو جور می‌شود بحث کرد؛ این دو جور، یکی بحث فقهی درباره موسیقی است که اصلا در حد بنده نیست و آدم‌هایی مثل ما اصلا نباید به خودشان اجازه بدهند که وارد بحث‌های فقهی شوند، مسایلی کاملا تخصصی است و به هیچ‌وجه در حیطه ما نیست. مسایل کاملا تخصصی به تحصیلاتی در همان زمینه احتیاج دارند. به این دلیل ...
  • دیدگاه شهید دكتر بهشتی درباره موسیقی

    آن موسیقی حرام است، که انسان را در مقابل گناه ‌بي‌پروا كند

    موسيقي‌ از نظر اسلام‌ بسم‌ الله‌ الرحمن‌ الرحيم‌ نامه‌ شما رسيد. در اين‌ نامه‌ درباره‌ چند مطلب‌ سوال‌ كرده ‌بوديد كه‌ لازم‌ دانستم‌ به‌ اين‌ سوالات‌ طي‌ نوار، پاسخ‌ مفصل‌تري‌ بدهم‌. خواهش‌ مي‌كنم‌ كه‌ نوار را گوش‌ كنيد تا اگر باز نكته‌اي‌ به‌ نظرتان‌ رسيد بپرسيد تا پاسخ‌ بدهم‌ و ضمناً نوار را هم‌ به‌ مركز اسلامي‌ هامبورگ برگردانيد، چون‌ اين‌گونه‌ نوارها معمولا اينجا ...
  • گزیده‌ای از نظرات رهبر انقلاب در مورد موسیقی

    خواننده خوب جبهه مستضعفین کجاست؟

        خواننده خوب جبهه مستضعفین کجاست؟ بنده گاهى اوقات که مى‌بینم نوجوانى را به تلویزیون مى‌آورند که از صداى خوبى برخوردار است، دلم مى‌لرزد که آیا بناست این نوجوان، فردا، پس فردا خواننده‌ى خوبِ جبهه‌ى مستضعفین و جبهه‌ى حق شود، یا قرار است به خود و مادر و پدرش پولى بدهند، بعد هم ببرندش و یک استودیوى مجّانىِ پر زرق و برق در اختیارش ...