صدای آواز و موسیقی اصیل ایرانی در حوزه هنری پیچید
راهنوا- شنبه بیستوسوم خرداد 1394، جمع زیادی از اهالی آواز سنتی و موسیقی اصیل، هنرجویان و كارشناسان موسیقی در نخستین برنامه «شب آواز ایرانی» در سالن سوره حوزه هنری حاضر شدند.
در این مراسم كه به همت مركز موسیقی حوزه هنری و مركز محافل و جشنوارههای حوزه هنری انقلاب اسلامی برگزار شد، چهرههای سرشناسی از جمله دكتر ساسان فاطمی، داود فیاضی، علی رستمیان، رضا رضایی پایور، فاضل نظری مدیر مركز موسیقی حوزه هنری و … حضور داشتند و سعید بیابانكی اجرای این برنامه را بر عهده داشت.
بیابانكی با بیان اینكه قرار است این برنامهها به طور منظم در ماههای آتی نیز برگزار شود، گفت: شب آواز ایرانی ادای احترامی است كه به همه هنرمندان عرصه موسیقی اصیل ایرانی.
وی تاكید كرد: آواز و موسیقی ایرانی از دیرباز با شعر و غزل فارسی پیوند داشتهاند و بسیاری از ما غزلهای برجسته شاعران و عارفان را به وسیله این هنر در ذهن ثبت كردهایم. اگرچه در یكی دو دهه اخیر نسبت به موسیقی و آواز اصیل ایرانی كملطفی شده و ترانه و تصنیف به دلیل داشتن مخاطبان عام بیشتر مورد توجه قرار گرفته، اما مركز موسیقی حوزه هنری تلاش میكند در جهت احیای موسیقی و آواز ایرانی گام بردارد.
پس از آن دكتر ساسان فاطمی، موسیقیدان و پژوهشگر، درباره جایگاه آواز در فرهنگ ایرانی سخن گفت. وی با بیان اینكه آواز در تمام فرهنگها اهمیت بیشتری نسبت به ساز داشته، اظهار كرد: فارابی موسیقی را از نظر نقص و كمال تقسیمبندی میكند و موسیقیای را كه صرفا از ساختارهای صرف موسیقایی بهره ببرد در قطب نقص قرار میدهد و اگر با آواز تركیب شود و شخص را متاثر كند در قطب كمال قرار میگیرد.
وی همچنین با تقسیم موسیقی ایرانی به دو نوع متمایز موسیقی با وزن یا ریتم یا موسیقی غیرضربی گفت: منظور از آواز ایرانی، نوع موسیقی است كه ضربی نیست. در فرهنگ ما این تمایزگذاری از مدتها پیش رواج داشته و آواز نسبت به موسیقی ضربی و همراه با تصنیف ارزش بیشتری دارد؛ چرا كه هم تخصص و تكنیك بیشتر هنرمند را میطلبد و اجرای آن مشكلتر است و هم شنونده این موسیقی باید ظرافتهایی داشته باشد كه آواز را درك و دنبال كند و ملول نشود؛ بنابراین مخاطب خاص و فرهیخته جامعه است.
اشكان كمانگری، امید داورزنی، رضا رضایی پایور، داوود فیاضی و فرزندش بهاره فیاضی از جمله هنرمندانی بودند كه در اولین برنامه «شب آواز ایرانی» اجراهای هنرمندانهای ارائه دادند و چراغ اجرای برنامهای تحلیلی و آموزشی را در حوزه هنری روشن كردند كه قرار است میدانی برای تجدید دیدار با اساتید و همچنین معرفی چهرههای تازه به هنر آواز ایرانی باشد.
منبع: پایگاه خبری حوزه هنری
نظرات