تایخ انتشار: ۰۱ دی ۱۳۹۵
درباره جایزه جلال...
جایزه جلال علیه راه جلال!
در حالی که جایزه ادبی جلال آلاحمد با هدف جریانسازی در عرصه ادبیات سالم و مستقل راهاندازی شده، اما این جایزه همچون دوره سابق خود، گرایش به سمت جریانهای تابلودار و مخالف اصول این جایزه را نشان میدهد.
راهنوا- نهمین دوره جایزه ادبی جلال روز چهارم دی در حالی برگزار خواهد شد که در دوره گذشته، این جایزه هم در بخش جوایز و هم در بخش آموزش، محملی برای برجستهسازی آثار و افرادی متضاد با ادبیات انقلاب شد.
در دوره نهم نیز این گرایش به طور آشکار به چشم میخورد. به طوری که وقتی اسامی نامزدهای بخش داستان کوتاه نهمین دوره جایزه ادبی جلال را مرور میکنیم، فقط نام ناشران تابلودار جریان شبهروشنفکری دیده میشود. در این بخش، سه کتاب از نشر ثالث، یک کتاب از نشر چشمه (که مدتی به خاطر انتشار کتابهای ضددین، توقیف شده بود) و یک کتاب هم از نشر نگاه قرار دارد.
حال سؤال این است که چطور ممکن است، جایزهای که برای حمایت از ادبیات مستقل و ارزشی راهاندازی شده در یکی از بخشهای مهم خود فقط به آثار ناشرانی توجه کرده که عضو اردوگاه ادبی ضدارزشی هستند؟ وضعیت جایزه ادبی جلال به حدی بغرنج شده که عبدالجواد موسوی که خودش یک روزنامهنگار به اصطلاح اصلاحطلب محسوب میشود نیز چند روز قبل، در نشست نقد یک کتاب تصریح کرد که «جایزه جلال به کسانی اهدا میشود که هیچ شباهتی به او ندارند.»
نکته قابل تأمل دیگر این است که اکثریت اعضای هیئت علمی جایزه ادبی جلال آلاحمد را افرادی خنثی و در تضاد با ادبیات متعهد تشکیل میدهند. این اتفاقات در حالی است که رهبر معظم انقلاب طی سالهای اخیر بارها نسبت به ولنگاری فرهنگی هشدار دادهاند و بر ضرورت حمایت از فعالان فرهنگی مومن تأکید کردهاند.با توجه به این مسائل، ورود نهادهایی چون شورای عالی انقلاب فرهنگی و کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی برای رسیدگی به آنچه در جوایز ادبی میگذرد، ضروری به نظر میرسد.
منبع: کیهان
نظرات