پایان رنج‌های شاعر بزرگ جهان عرب
باشگاه هواداران
×

تخصص

تایخ انتشار: ۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۴


«محمد مفتاح الفیتوری» درگذشت

پایان رنج‌های شاعر بزرگ جهان عرب

«چهرۀ عربی ات را، رنگ زدند. آه ای وطنم... با این مرگ و خنده های زشتی که دورت را گرفته اند گویی هیچ گاه ردای تمدن بر شانه نداشته ای و هیچ گاه خورشید و پیامبران را نزاده ای ...»

 

 

 

 

MohammadAlFitooryراه‌نوا-  «چهرۀ عربی ات را، رنگ زدند .. آه ای وطنم.. با این مرگ و خنده های زشتی که دورت را گرفته اند .. گویی هیچ گاه ردای تمدن بر شانه نداشته ای .. و هیچ گاه خورشید و پیامبران را نزاده ای …»

 

«محمد الفیتوری» شاعر بزرگِ سودان و آفریقا که چند سال پیش جهان عرب را این گونه توصیف کرده بود، جمعه شب در 79 سالگی جهان عرب را در بدترین شرایط ممکن رها کرد و بدرود حیات گفت.

 

الفیتوری، از چهره های شاخص شعر نو در جهان عرب به شمار می رود.

 

وی در شعر خود به مبارزات ضد استعماری چندین کشور آفریقایی پرداخت و چندین دیوان در این زمینه تالیف کرد که از میان آن‌ها می‌توان به «ترانه های آفریقا» 1955، «عاشقی از آفریقا» 1964 و «انقلاب عمر مختار» 1973 اشاره کرد. وی درباره فلسطین نیز شعرهایی سروده بود.

 

«محمد وردی» خوانندۀ عرب، یکی از شعرهای او را تحت عنوان «عروسی سودان» ترانه کرد و در آن قیام ملت سودان ضد حکومت نمیری را ستود.

 

دفتر ریاست جمهوری سودان با انتشار بیانیه‌ای، الفیتوری را از شاخص‌ترین چهره‌های شعر عربی معرفی کرد که توانست دغدغه آفریقا را وارد ادبیات عربی کند و به همین سبب به عنوان صدای آفریقا و شاعر آفریقا شناخته شد.

 

الفیتوری، در سال 1936، در شهر الجنینه در استانِ دارفورِ سودان به دنیا آمد و در شهر اسکندریه مصر رشد و نمو کرد.

 

الفیتوری در اسکندریه قرآن کریم را حفظ کرد، سپس به قاهره رفت و از دانشکدۀ علومِ دانشگاه الازهر فارغ التحصیل شد.

 

آن گاه در روزنامه‌های مصری و سودانی به عنوان دبیر خبر به فعالیت مشغول شد و سپس در دهه شصت از قرن گذشته، به عنوان کارشناس رسانه‌ای فعالیت کرد. در دهه‌های شصت و هفتاد از قرن گذشته، برخی از اشعار و نوشته‌های او، در کتاب‌های ادبیات عربی در مدرسه‌های مصر تدریس شد.

 

تا این که دولت سودان، در سال 1974، شناسنامه و گذرنامه او را به سبب مخالفت با حکومت جعفر النمیری، باطل کرد.

 

پس از آن «معمر قذافی» به او گذرنامه لیبیایی داد. اما پس از سقوط قذافی، مسئولان لیبیایی گذرنامه لیبیایی الفیتوری را باطل کردند، به همین سبب وی به مغرب رفت و تا آخر عمر، در کنار همسر مغربیش در جنوب رباط زیست.

 

در سال 2014، دولت سودان بار دیگر به او شناسنامه سودانی داد و گذرنامه‌ای دیپلماتیک برای او صادر کرد. در سودان، نشان طلاییِ علوم و هنر و ادب را بر گردن آویخت و در لیبی، حائز نشان «فاتح» شد.

 

 

چندین کشور دیگر نظیر عراق، مصر و مغرب نیز نشان‌ها و جایزه‌های بزرگی به او اعطا کردند. پیکرِ «عاشق آفریقا»، پس از نماز ظهر روز شنبه، در قبرستان شهدا در رباط به خاک سپرده خواهد شد.

 

 

 

 

منبع: شهرستان ادب

نظرات

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • دیدگاه سید شهیدان اهل قلم درباره موسیقی

    اگر دیدید موسیقی بر محتوا غلبه دارد، گوش نکنید

    . درباره موسیقی حداقل دو جور می‌شود بحث کرد؛ این دو جور، یکی بحث فقهی درباره موسیقی است که اصلا در حد بنده نیست و آدم‌هایی مثل ما اصلا نباید به خودشان اجازه بدهند که وارد بحث‌های فقهی شوند، مسایلی کاملا تخصصی است و به هیچ‌وجه در حیطه ما نیست. مسایل کاملا تخصصی به تحصیلاتی در همان زمینه احتیاج دارند. به این دلیل ...
  • دیدگاه شهید دكتر بهشتی درباره موسیقی

    آن موسیقی حرام است، که انسان را در مقابل گناه ‌بي‌پروا كند

    موسيقي‌ از نظر اسلام‌ بسم‌ الله‌ الرحمن‌ الرحيم‌ نامه‌ شما رسيد. در اين‌ نامه‌ درباره‌ چند مطلب‌ سوال‌ كرده ‌بوديد كه‌ لازم‌ دانستم‌ به‌ اين‌ سوالات‌ طي‌ نوار، پاسخ‌ مفصل‌تري‌ بدهم‌. خواهش‌ مي‌كنم‌ كه‌ نوار را گوش‌ كنيد تا اگر باز نكته‌اي‌ به‌ نظرتان‌ رسيد بپرسيد تا پاسخ‌ بدهم‌ و ضمناً نوار را هم‌ به‌ مركز اسلامي‌ هامبورگ برگردانيد، چون‌ اين‌گونه‌ نوارها معمولا اينجا ...
  • گزیده‌ای از نظرات رهبر انقلاب در مورد موسیقی

    خواننده خوب جبهه مستضعفین کجاست؟

        خواننده خوب جبهه مستضعفین کجاست؟ بنده گاهى اوقات که مى‌بینم نوجوانى را به تلویزیون مى‌آورند که از صداى خوبى برخوردار است، دلم مى‌لرزد که آیا بناست این نوجوان، فردا، پس فردا خواننده‌ى خوبِ جبهه‌ى مستضعفین و جبهه‌ى حق شود، یا قرار است به خود و مادر و پدرش پولى بدهند، بعد هم ببرندش و یک استودیوى مجّانىِ پر زرق و برق در اختیارش ...