وقتی هنرمند، هنر خویش را به تعهد پیوند میزند
راهنوا- مراسم بزرگداشت خواننده سرود حماسی دایه دایه با حضور چهره های فرهنگی، هنری و جمع زیادی از دوست داران این خواننده لرستانی برگزار شد.
در ابتدا سجاد نوروزی مدیر فرهنگسرای اندیشه ضمن تشکر از افرادی که در مراسم بزرگداشت استاد میرزاوندی حاضر شدهاند ابراز امیدواری کرد ایشان سرلوحه جوانان علاقمند به موسیقی باشند.
محسن رضایی: میرزاوندی یک حقیقت زلال است، سراب نیست
در ادامه محسن رضایی فرمانده اسبق سپاه پاسداران و دبیر مجمع تشخیص مصلحت پشت تریبون قرار گرفت و اظهار داشت: برای من افتخار بزرگی است که در مراسم بزرگداشت میرزاوندی که صدای ایشان در دوران دفاع مقدس یکی از پشتوانههای رزمندگان بود شرکت کردهام. من به آقای موسوی گفتم حتما به این مراسم خواهم آمد و افتخار میکنم که در این جلسه حضور داشته باشم.
رضایی در ادامه گفت: وقتی هنرمند، هنر خویش را به تعهد پیوند میزند، یک هنر حقیقی خلق میشود. میرزاوندی یک حقیقت زلال مثل اشترانکوه است. او سراب نیست، او یک حقیقت است و به همین دلیل است که مردم از لهجههای دیگر بدون آنکه از محتوای آثار میرزاوندی کامل سر دربیاورند، از طریق دل با این سرودها ارتباط برقرار کرده و اشک از چشمانشان جاری میشود.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به سابقه هنری محمد میرزاوندی اشاره کرد و افزود: حقیقت هنر چیزی جز وصل شدن آسمان به زمین و پیوند مضمون و واژهها نیست. میرزاوندی در سن 16 سالگی متوجه عطیهای که خداوند به او داده، شد و از این هدیه خداوندی استفاده کرد و توانست بهعنوان یک هنرمند روشنفکر با تحصیل در این زمینه در مقطع حساسی که ایران در زمان جنگ با آن روبهرو شده بود، غیرت مردم ایران را به خروش بیاورد.
وی در ادامه گفت: ارتباط من با سرود «دایه دایه» از دوران کودکی بود، از آن زمان که در مدرسه درس میخواندم و در مسجد سلیمان زندگی میکردم. آن زمان فردی بود که این سرود را میخواند. سرود «دایه دایه» سرود مشترک همه لرهاست. آن زمان هیچ وقت فکر نمیکردم دورانی پیش بیاید که این سرود در زمان جنگ مرا به نشاط برساند. میرزاوندی وقتی میگفت دایه دایه وقت جنگ است، مادرانی را نشان میدهد که سربند یا اباالفضل را به سر بچههایشان میبندند و آنها را رهسپار جبهه میکنند. این همان چیزی است که هنر واقعی و حقیقت هنر است. هنر اگر از تعهد خارج شود، یک صنعت و سراب میشود، اما میرزاوندی نشان داد که هنر میتواند معجزه کند.
فرمانده اسبق سپاه پاسداران گفت: در کنار میرزاوندی حاج صادق آهنگران نیز از این خطه در زمینه دیگری برای مردم ماندگار شد. هنوز هم سرود میرزاوندی جایگاه ویژهای دارد و ایران ما همچنان باید سربلند زندگی کند و در برابر دشمنان سربلندیاش را حفظ کند. این سربلندی تنها به جنگ و تفنگ نیست، بلکه جنگ با بیکاری هم نوعی جنگ است و این سرود به ما میگوید که این روحیه را باید برای خودمان حفظ کنیم. سرود میگوید تا نفس داریم، میجنگیم و با همه ظلمهایی که میخواهند به ایران و ایرانی بکنند، مقابله خواهیم کرد.
ایرج رحمانپور: اولین بار که صدای میرزاوندی را شنیدم به خود لرزیدم
ایرج رحمانپور نیز در این مراسم ضمن تشکر از حضار گفت: خیلی از حرفها را دیگران زده اند و من چیزی برای تجلیل از این صدای ظاهرا خاموش ندارم. هیچ صدایی بجز صدای میرزاوندی در اول انقلاب پاسخگوی هیجان و شور مردم انقلابی نبود، بدون هیچ تعارفی و از عمق جانم می گویم اولین بار که صدای او را شنیدم با آنکه خواننده بودم به خود لرزیدم. این عجوبه صدا را دست تقدیر خواست این صدا را همان دوران و همان جا قاب کرد و نگهه داشت این تقدیر که میرزاوندی را در آن دوران به ما داد خودش تصمیم می گیرد همان جا در اوج اقتدار و عزت نگه دارد. حق میرزاوندی بیش از اینهاست.
وی گفت: من در مسائل سیاسی و نظامی دخالت نمی کنم و در حد من نیست اما چند سال قبل سربازان انگلیسی که به آبهای ایران تجاوز کرده بودند و دستگیر شده بودند در موبایل یکی از آنها کلیپی بود که یکی از خوانندگان آنها برای تهییج سربازانشان برای کشتن مردم خاورمیانه اثری اجرا کرده بود، آیا مسئولان ما نیز برای باز آفرینی و ابدی بودن میرزاوندی ها به کمک فرهنگ می آیند؟ ارگانهای مالیاتی ما چقدر در زمینه فرهنگی کار کرده اند؟ مادر هستی در دوران های حساس امثال میرزاوندی ها را به ما نشان می دهد اما چه کسی این یاقوت ها را درمی یابد و آنها را صیقل میدهد؟ میزراوندها را دریابید، هنر را بیشتر دریابید.
در ادامه مراسم ایرج رحمانپور با همراهی کمانچه استاد فرج علیپور به اجرای زنده یک قطعه بداهه موسیقی پرداخت که حاضران را به وجد آورد.
در ادمه شجاع دریگوند، مشاور استاندار لرستان در امور اقوام ضمن خیر مقدم به سردار محسن رضایی گفت: نکتهای که میرزاوندی را در انقلاب نگهداشت، دینداری و عشایری بودن وی است، میرزاوندی برای سربلندی ایران و دلگرمی امام سرود و در زمانی که این سرود را خواندند مورد تفقد رهبر انقلاب قرار گرفت، موسیقی او مورد علاقه خانواده شهدا و رزمندگان قرار گرفت.
دریگوند پس از این سخنان پیام استاندار لرستان را خطاب به استاد میرزاوندی قرائت کرد و در انتها خطاب به محسن رضایی گفت: شما هنرمندان لرستان را فراموش نکردهاید اما خواهش میکنم دیر به سراغ لرستان نیایید.
رونمایی از تمبر یادبود و کتاب زندگینامه محمد میرزاوندی
در ادامه با حضور چهره های فرهنگی و هنری، از تمبر یادبود استاد محمد میرزاوند رونمایی شد.
همچنین کتاب «تا نفس دارم میجنگم» نوشته محمد عزیزیان و سامان سپهوند که به بررسی زندگی و آثار محمد میرزاوند می پردازد رونمایی گردید.
اجرای اثر جدید استاد میرزاوندی یا نام «وطن» یکی دیگر از بخشهای ویژه این مراسم بود که در میان تشویق ممتد حاضران انجام شد. علیرضا سپهوند آهنگساز این اثر پیش از اجرای آن با اشاره به چگونگی ضبط این سرود گفت: میرزاوندی برای ضبط این اثر سه ماه وقت گذاشت تا اثری فاخر را برای شما آماده نماید. در ادامه استاد میرزاوندی در جایگاه حاضر شد و این اثر را برای حاضران در سالن اجرا کرد.
پایان بخش این مراسم، تقدیر از همسر استاد میرزاوندی و نیز اردشیر کامکار، ایرج رحمانپور و فرج علیپور به عنوان همکاران هنری سرودهای استاد میرزاوند بود که با اهدای جوایزی صورت گرفت.
نظرات