ساز ناکوک موسیقی
راهنوا- سیامین جشنواره موسیقی فجر قرار بود با بخشهایی از موسیقی انقلاب همراه شود که البته این وعده هرگز محقق نشد.
سال گذشته در نشست خبری سیامین جشنواره موسیقی فجر، رئیس این جشنواره و مدیر کل دفتر موسیقی وعدهها و برنامههای امیدوارکنندهای ارائه داد. شنیدن این وعدهها و برنامهها تا حدود زیادی خبرنگاران حاضر در آن نشست و بعد از آن مخاطبان رسانههای مختلف را به بهبود اوضاع جشنواره موسیقی فجر امیدوار کرد.
مهمترین چیزی که در وعدههای آقای مدیرکل حس میشد، اهمیت بیشتر به جوانان و استعدادهای شهرستانی و البته پرداختن به موسیقی انقلاب در جشنوارهای بود که قرار است ویترین موسیقی انقلاب اسلامی باشد اما خیلی طول نکشید تا همگان مطمئن شدند همه آن برنامهها تنها در حد حرف بودهاند و هرگز عملی نخواهند شد.
در نشست خبری روز 11 بهمن 1393 اعلام شد «در روز اختتامیه جشنواره موسیقی فجر محوطه بیرونی تالار وحدت شاهد به صدا درآمدن زنگ موسیقی انقلاب خواهد بود و این روند در سالهای آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد و ما به نوعی سال جدید موسیقی ایرانی را با زنگ موسیقی انقلاب آغاز خواهیم کرد». برای عملی کردن این موضوع با گروه سرود پدافند غیرعامل صحبت شده بود اما در نهایت انجمن موسیقی حاضر به عقد قرارداد با آن گروه نمیشود. یعنی گروهی از نوجوانان و جوانان که میخواهند سرودی انقلابی در روز اختتامیه جشنواره موسیقی فجر بخوانند، هرگز به جشنواره راهی ندارند و به نظر میرسد که نخواهند داشت.
از جمله دیگر وعدههای جشنواره سیام فجر اینکه؛ قرار بود در روز 25 بهمن 1393 ارکستر سمفونیک صداوسیما به رهبری نادر مرتضیپور و خوانندگی سالار عقیلی آثار خود را اجرا کند. این گفته بیشتر شبیه به یک شوخی بود. یکی دیگر از شوخیهای نشست خبری سیامین جشنواره موسیقی فجر این بود «ارکستر سمفونیک تهران نیز در این دوره از جشنواره به رهبری استاد منوچهر صهبایی و رهبری میهمان شهرداد روحانی، رسما کار خود را همراه با گروه کُر ارکستر سمفونیک تهران به رهبری حمید عسکری آغاز خواهد کرد». ارکستر سمفونیک تهران هرگز اجرایی در سیامین جشنواره موسیقی فجر نداشت.
یکی دیگر از وعدههای نشست خبری جشنواره سیام این بود که «قرار است بخشی از جشنواره موسیقی فجر را به جشنواره سرود شاهد، ایثارگران و آزادگان اختصاص دهند» که البته در نهایت این جشنواره به صورت مستقل و با همکاری بنیاد شهید در ساری برگزار شد. در برگزاری این جشنواره وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیچ همکاریای نداشت. جالب اینکه همه این موارد که در نشست خبری برای خبرنگاران مطرح میشد، پیشتر در شورای سیاستگذاری مطرح و تصویب شده بود.
سال قبل در جشنواره دانشآموزان کل کشور، از طرف دفتر موسیقی چند موضوع مشخص میشود تا دانشآموزان سرودهایی را با این موضوعها خلق کنند، در نهایت هم قرار میشود دفتر موسیقی به بهترین آثار جوایزی اختصاص دهد. «سبک زندگی خانواده ایرانی – اسلامی»، «دفاعمقدس» و «پیامبر مهربانی» موضوعهایی بود که دفتر موسیقی برای دانشآموزان تعیین میکند. در شهریور سال 93 در نیشابور مرحله نهایی این جشنواره برگزار میشود و برگزیدگان مشخص میشوند اما متاسفانه مبلغ ناچیزی که قرار بود به عنوان هدیه به این گروهها داده شود هیچگاه از طرف معاونت هنری تامین نشد.
یعنی معاونت هنری هرگز حاضر نمیشود برای برگزیدگان مسابقات سرود با موضوعهای ایرانی – اسلامی، مبلغی خرج کند؟
آیا این عدم حمایت موجب سرخوردگی این دانشآموزان نشده و به نوعی باعث نمیشود دست از فعالیت در زمینه هنر و سرود انقلاب اسلامی بکشند؟ اولویت دولت برای حمایت از این جریانات چیست؟ به هر روی دفتر موسیقی از میان گروههای دانشآموزی برگزیده، یک گروه از خراسان رضوی را برای حضور در سیامین جشنواره موسیقی فجر برمیگزیند. قرار بود این گروه در جشنواره سیام فجر اجرایی داشته باشد که این موضوع هم هرگز محقق نشد. وعده دیگری که مسؤولان جشنواره فجر دادند و تاکنون عملی نشده است برگزاری بخش جشنواره جشنوارهها بود، وعدهای که بسیاری به عملی شدنش در دورههای بعدی هم چندان خوشبین نیستند.
قرار بود منتخبان جشنواره استاد شهناز، جشنواره زاگرسنشینان و چند جشنوار دیگر را در جشنواره موسیقی فجر گرد هم بیاورند تا اجراهایی داشته باشند. بعدها دبیرخانه جشنواره فجر با این گروهها قرارداد نمینویسد و با آمدنشان به جشنواره موافقت نمیکند. مسؤولیت تامین منابع مالی برای عملی شدن برنامههایی که در بالا عنوان شد، بر عهده معاونت هنری بوده است. بعدها پیروز ارجمند، مدیرکل سابق دفتر موسیقی درباره مسؤولیت منابع مالی در معاونت هنری و در جشنواره موسیقی فجر گفت: «من رئیس جشنواره فجر بودم اما هیچ اختیار مالی در جشنواره نداشتم. مسؤولیتهای مالی بر عهده معاونت هنری و شخص مرادخانی بود».
همه موارد عنوان شده در جلسات شورای سیاستگذاری جشنواره مطرح شده و از سوی همه اعضا تصویب شده بود. به هر روی سیویکمین جشنواره موسیقی فجر هم در راه است و باید دید کدام یک از وعدههایی که در بالا بیان شد، در سیویکمین دوره جشنواره موسیقی فجر عملی میشود.
منبع: وطن امروز
نظرات