آشنایی ملل مختلف جهان بافرهنگ این سرزمین ازطریق موسیقی نواحی
هوشنگ جاوید با انتقاد از روند فعلی برگزاری جشنواره های موسیقی نواحی کشور و رخوت موجود در این رویداد موسیقایی، توضیح داد: متاسفانه در این مدتی که شاهد برگزاری کمرنگ جشنواره های موسیقی نواحی هستیم هیچ نظرخواهی از ما برای برگزاری با کیفیت این رویداد مهم موسیقایی انجام نگرفته است در حالیکه این جریان هنری به قدری دارای اهمیت و ارزش است که اگر کمی بهتر و بیشتر به آن توجه کنیم، متوجه میشویم که باید خیلی زودتر از اینها برای برگزاری با کیفیت آن اقدام می کردیم.
وی ادامه داد: به نظر من در روزگاری که وزارت ارشاد تمایل چندانی برای برگزاری با کیفیت و پرشور جشنواره موسیقی نواحی ندارد بهتر است این رویداد موسیقایی را به حوزه هنری بسپارید چرا که مدارک و اسناد موجود گواه این نکته است که مرکز موسیقی حوزه هنری بسیار بسیار بیشتر و بهتر از وزارت ارشاد در حوزه موسیقی نواحی کار انجام داده است. لاقل این نکته را آقای پیروز ارجمند که چند صباحی در حوزه هنری بودند خوب می دانند که چه کارهای ارزشمندی در حوزه موسیقی نواحی انجام گرفته است.
وزارت ارشاد باید در یک تعامل دوستانه برگزاری و اجرای جشنواره موسیقی نواحی را به حوزه هنری بسپارد
این پژوهشگر موسیقی نواحی گفت: از همان زمانی که من در حوزه هنری بودم و جشنواره نی نوازان را راه اندازی کردیم، ثبت و ضبط آثار به صحنه رفته در این جشنواره مورد توجه ما بود به این معنی که دوست نداشتیم این اجراهای ارزشمند فقط منتهی به اجرای روی صحنه باشند. بنابراین از تمامی این آثار فیلمبرداری و همچنین این کارها را به صورت صوتی نیز ضبط کردیم. این روال تا به امروز نیز ادامه داشته و مجموعه مرکز موسیقی حوزه هنری با تمام امکانات خود خدمات قابل توجهی را در عرصه موسیقی نواحی انجام داده است.
جاوید تصریح کرد: من تصور می کنم که وزارت ارشاد باید در یک تعامل دوستانه برگزاری و اجرای جشنواره موسیقی نواحی را به حوزه هنری بسپارد چراکه سابقه حوزه هنری نشان می دهد که در حوزه موسیقی نواحی بهتر از وزارت ارشاد عمل کرده است. کما اینکه اگر مراجعه کننده ای از خارج کشور تمایلی به پژوهش در عرصه موسیقی مناطق داشته باشد، این حوزه هنری است که می تواند بهترین اسناد و مدارک را در اختیار پژوهشگران قرار دهد. پس بهتر است در این شرایطی که برگزاری جشنواره موسیقی نواحی در وزارت ارشاد آنچنان که باید مورد توجه مسئولان نیست دوستان بیایند و با سبک و سنگین کردن ماجرا، این رویداد را به حوزه واگذار کنند.
ایجاد وحدت ملی و آشنایی ملل مختلف جهان با فرهنگ و هنر این سرزمین با استفاده از موسیقی نواحی
دبیر چندین دوره جشنواره موسیقی نواحی منطقه ای و کشوری در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: ما طی سالهای اخیر طرح های بسیاری را برای برگزاری هر چه بهتر جشنواره موسیقی نواحی به دوستان وزارت ارشاد ارائه دادیم. حتی یادم هست در زمانی که علیرضا پاشایی در سمت سرپرستی دفتر موسیقی وزارت ارشاد حضور داشت طرحی را به این مرکز ارائه دادم اما این طرح هم ختم به خیر نشد و ما شاهد این بودیم که جشنواره موسیقی نواحی در آخرین دوره خود، در مهجور ترین شکل ممکن برگزار شد.
این هنرمند بیان کرد: همه علاقه مندان و پژوهشگران عرصه موسیقی نواحی می دانند که این گونه موسیقایی می تواند در ایجاد وحدت ملی و آشنایی ملل مختلف جهان با فرهنگ و هنر این سرزمین نقش بسیار موثری را ایفا کند اما متاسفانه کسی به این گفتارها توجه نمی کند و اغلب مدیران دوست دارند چنین رویدادهایی برای پرکردن کارنامه کاری باشد تا ارائه فعالیتهایی تاثیرگذار. من نمی دانم چرا این مدیران حاضر نیستند با هم برای شکل گیری یک جریان ثابت در موسیقی نواحی با هم تعامل داشته باشند.
جای خالی موسیقی نواحی در جشنواره فجر
وی با انتقاد از کم توجهی مدیران ارشاد و جشنواره بین المللی موسیقی فجر به موسیقی نواحی، توضیح داد: جای تاسف دارد که در این چند سال اخیری که شادهد برگزاری جشنواره بین المللی موسیقی فجر هستیم از بسیاری کشورهای جهان مهمان و گروه خارجی داریم اما از موسیقی نواحی ما که به تصور بنده می تواند مهم ترین بخش جشنواره باشد، خبری نیست و فقط چند گروه کم تعداد آن هم به صورت تشریفاتی آثار خود را ارائه می دهند. اتفاقا در نتیجه همین بی توجهی هاست که جوانان هنرمند نیز نسبت به موسیقی نواحی تا این حد دلسرد می شوند.
جاوید افزود: من واقعا تعجب می کنم که چرا مدیران حاضر نیستد کم توجهی به موسیقی نواحی را رفع و رجوع کنند. مگر برگزاری یک جشنواره مهم و ارزشمندی چون موسیقی نواحی چقدر هزینه دارد که تا این حد به موضوع بی توجهی می کنند. از سویی دیگر ما باید به این نکته هم توجه کنیم که صرفا برگزاری یک جشنواره نیز نمی تواند دارای اهمیت باشد بلکه این اقدامات قبل و بعد از برگزاری جشنواره است که میتواند در توسعه موسیقی نقش ایفا کند. اینکه بتوانیم ضمن برگزاری یک جشنواره پرشور و هیجان با حضور هنرمندان پیشسکوت و جوان، در ثبت و ضبط آثار به صحنه رفته نیز تلاش کنیم که این اجراها فقط به تالار محل اجرا ختم نشوند.
این مدرس و مولف در پایان صحبتهای خود با اشاره به نقش ارزشمند موسیقی مناطق در جهت جذب مخاطبان گفت: آمدن گروههای پرطرفداری چون گروه «رستاک» نتیجه توجه به جوانان مستعد و هنرمندی است که به ارزشهای نهفته در موسیقی نواحی پی برده اند و هم اکنون شهرتی ملی و بین المللی به دست آورده اند. پس لازم است آقایان زودتر از اینها به فکر برگزاری هرچه باشکوهتر جشنواره موسیقی نواحی باشند کما اینکه پیشنهاد من در این عرصه حوزه هنری است.
نظرات