صدای جنایت
باشگاه هواداران
×

تخصص

تایخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۳۹۳


نگاهی به سه قطعه موسیقی با موضوع حادثه تروریسیتی 12 تیر 1367

صدای جنایت

علیرضا بهمیاری
طی سالیان اخیر و در رابطه با حادثه تروریستی دوازدهم تیرماه سال 67 ، چند اثر موسیقایی با صدای خواننده های کشور تهیه ، تولید و منتشر شده است که در ادامه این آثار معرفی می شوند.

 

یک: امروز بیست و ششمین سالگرد حمله ناو آمریکایی وینسنس به هواپیمای مسافربری ایران است. گفتنی است ، در اقدام تروریستی مذکور حدود 300 سرنشین هواپیما جان خود را از دست دادند.
وب سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی می نویسد: در دوازدهم تیرماه 1367 شمسی برابر با سوم ژوئیه 1988 میلادی، هواپیمای مسافری ایرباس ایران که از بندرعباس عازم دُبی بود، بر فراز آب های خلیج فارس و در نزدیکی جزیره “هنگام” مورد هجوم یگان های دریایی متجاوز آمریکایی مستقر در آب های خلیج فارس قرار گرفت و سقوط کرد. این هواپیما که با موشک ناو جنگی وینسنس مورد حمله عمدی نیروهای تجاوزگر و جنایت پیشه شیطان بزرگ قرار گرفت حامل 298 مسافر و خدمه بود که تمامی آنها اعم از مرد و زن و کودک و نوجوان و کهنسال با وقوع این جنایت فجیع به شهادت رسیدند. در میان سرنشینان هواپیما، 66 کودک زیر 13 سال، 53 زن و 46 تن تبعه کشورهای خارجی نیز بودند که کشته شدند.

 

ساقط کردن هواپیمای مسافربری ایران از سوی جنایتکاران آمریکایی، در حقیقت یکی دیگر از مراحل رویارویی استکبار جهانی با جمهوری اسلامی ایران برای تقویت متجاوزان عراقی در جبهه های جنگ بود. پس از سقوط این هواپیما، مقامات آمریکایی برای توجیه این جنایت نابخشودنی، دلایل ضد و نقیضی عنوان کردند و کوشیدند این اقدام خصمانه را یک اشتباه قلمداد کنند. اما با توجه به مجهز بودن کشتی جنگی وینسنس به پیشرفته ترین سیستم های راداری و رایانه ای و همچنین مشخص بودن نوع هواپیمای در حال پرواز، مسلم شد که احتمال اشتباه وجود نداشته و این اقدام، کاملاً خصمانه بوده است. با این حال مقام های آمریکایی پس از چندی، در توهینی آشکار به ملت ایران، مدال شجاعت بر گردن ناخدای این ناو انداختند و بدین سان حمایت رسمی خود را از این جنایت اعلام نمودند. به هر تقدیر، این جنایت نیز در کنار جنایات بی شمار دولت آمریکا، در پرونده سیاه استکبار جهانی ثبت شد و لکه ننگ دیگری بر تارک آن جنایت پیشگان نقش بست.

 

دو: طی سالیان اخیر و در رابطه با حادثه تروریستی دوازدهم تیرماه سال 67 ، چند اثر موسیقایی با صدای خواننده های کشور تهیه ، تولید و منتشر شده است که در ادامه این آثار معرفی می شوند:
 
به انتقام آن کبوتر سیمین پر، عقاب قهر از این کرانه برمی‌خیزد
«خلیج فارس» : پدارم مرندیز و گروه کر
 
 
” خلیج فارس ” عنوان قطعه ای است که در سال 1378 با صدای پدرام مرندیز ، خواننده کم کار و توانای موسیقی پاپ با همراهی گروه کر اجرا شده است. شاعر این قطعه علی معلم است و فواد حجازی آن را آهنگسازی و تنظیم کننده نموده است. همچنین حمید یاسمین در بخشی از این قطعه به دکلمه پرداخته است. این اثر در واحد موسیقی و سرود سازمان صدا و سیما تهیه و تولید شده است.
گفتنی است، این قطعه تقریبا شنیده نشده با موضوع حادثه تروریستی سقوط هواپیمای مسافربری ایران توسط ناو آمریکایی ، اجرا شده است. کلام ، رویکردی انقلابی و صریح دارد. موسیقی دارای ساختار پاپ – ارکسترال است و از تمی حماسی برخوردار می باشد و پیوند اجرای خواننده و گروه کر به خوبی انجام گرفته است و در مجموع موسیقی این اثر به شکلی کاملا حرفه ای و متناسب با مضمون اثر و محتوای کلام خلق شده است. مشخص نیست که چرا این قطعه ارزشمند و با کیفیت از صدا و سیما پخش نمی شود.

متن شعر خلیج فارس:
 
 
گر این ترانه نماند خلیج خواهد ماند
حدیث درد سپاه و بسیج خواهد ماند
ز تیغ و دشنه ی فریاد مرد و زن رستید
اگر زمین و زمان گنگ و گیج خواهد ماند
***
ملتی که خصم بی‌شرف دارد
همچو ما هماره سر به کف دارد
ای خسان گر آدمی شما هستید
جانور بر آدمی شرف دارد!
***
به تک مران زمانه برمی‌خیزد
زهر کران زبانه برمی‌خیزد
چو بذر کینه در جهان افشاندی
ز باغ جان جوانه برمی‌خیزد
به انتقام آن کبوتر سیمین پر
عقاب قهر از این کرانه برمی‌خیزد
تا رسد چه بر شما از این فتنه
آتش این کرانه در صدف دارد
***
رهزن سیه دل خلیج ای دشمن
کن حذر که می رسد بسیج ای دشمن
*** *** ***

 

ستاره روی پرچم ، ننگ برتو
«پرواز 655»: پیروز قدم زنی
 

782jpgقطعه ” پرواز 655 ” با صدای پیروز قدم زنی ، خواننده پاپ اهل بندرعباس در رابطه با حادثه تروریستی دوازدهم تیرماه سال 67 اجرا شده و به شهدای آن تقدیم شده است. آهنگساز این اثرعلی امینی است و تنظیم آن بر عهده بامداد امینی بوده است. همچنین ترانه این قطعه توسط فرزانه فرخی نژاد سروده شده است. این قطعه در سال 1389 و توسط انجمن موسیقی هرمزگان تهیه و تولید شده است.

این اثر در ساختار موسیقی ارکسترال اجرا شده است. موسیقی از فضای خلوت پیانویی شروع می شود و به تدریج فضا پرحجم ترمی گردد و در اواخر برخی سازهای ایرانی نیز به آن افزوده می شوند. قطعه از در اکثر بخش ها از لحنی احساسی  و تاثیرگذار برخوردار است و در قسمت های انتهایی با خشم از دشمن همراه می شود و بر پایداری مردمان این سرزمین تاکید می کند.

متن ترانه پرواز 655:
 
نگاه کن بغض دریا رو که انگار / هنوزم سخت و سردِ، سخت و سردِ
بخون هم بغض باورهای غمگین / سفر این بار فصل مرگ برگِ
لالایی لالالا صد گل گلِ یاس / گل صدپاره تو آغوش دریاس
لالایی قصه ی آتیش و لبخند / لالایی بال کفترمونده دربند
لالالا گل سوخته تو دریاس / گل سوخته گل پرپر گل یاس
 
کدوم کینه کدوم آتیش کدوم باد/ کدوم تیر از کمان ظلم و بیداد
پر از شب شد که پروازو نبینه / تونس از آسمون کفتر بچینه
سفرتو آسمون با شوق پرواز / ولی لرزید دل با غم هم آواز
سفر این بار معناشو عوض کرد / زمین فریاد زد برگرد برگرد
 
به پای حادثه تب کرد خورشید / سیاه پوشیده بود از درد خورشید
یه شلیک ِ پر از نامردی و درد / عزای آسمون با هق هقی سرد
و پروازی که خاکسترنشین شد / نشونِ شیون این سرزمین شد
تو دریایی که هم پرواز گم شد / صدای آخرین آواز گم شد
 
و از اون بغض نفرت مونده در ما / تنفر از شبِ تاریک دنیا
ستاره روی پرچم ، ننگ برتو / و شرم نام آدم ننگ برتو
بترسین آن اگه بی تاب خون شه / بترسین قوم اگه خونخواه خون شه
 
هنوز این مردم این دریا خروشان / و خون بی گناهان گرم و جوشان
هنوزم ما درختی ریشه داریم / هنوزم سربداریم سربداریم
 
*** *** ***

نمرود روزگار ، این بارهم نشانه گرفتی خدای را
«تیر نمرود»: اسفندیار قره باغی

 
77” تیر نمرود ” عنوان قطعه ای است با صدای اسفندیار قره باغی ، خواننده پیشکسوت و مطرح موسیقی کلاسیک که ملودی آن توسط غلامرضا میرزازاده ساخته شده و محمد ملکی اصل نیز آن را تنظیم نموده است. شعر این اثر سروده رضا شیبانی اصل است. این قطعه در سال 1392 توسط واحد موسیقی دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی تهیه ، تولید و منتشر شده است.
این اثر موسیقایی با ساختار پاپ – کلاسیک ساخته شده و در ضمن خواننده ، واژه های “شجاعت” و “گرفته اند” را با لحنی تمسخرآمیز ادا می نماید که با توجه به اینکه در بخش اول شعر، آمریکایی های جنایتکاری که این فاجعه انسانی را رقم زدند مورد هدف قرار گرفته است و با آنها سخن می گوید ، تمهید مناسبی به نظر می رسد.

متن شعر تیر نمرود :
 
نمرود روزگار نمرود روزگار
این بارهم نشانه گرفتی
خدای را
اما تیرتو بازهم خطا رفت
مردان جنگی ات ، مردان جنگی ات
تنها مثل همیشه از پس طفلان برآمدند
جنگ آوران تو اکنون
به پاس کشتن طفلان بی گناه
از دست تو نشان شجاعت گرفته اند
 
اینجا ولی از آتش جنازه ی هر طفل سوخته
ققنوس
این پرنده بشکوه پارسی
پرواز می کند
اینجا خلیج فارس
نامی ست حک شده با خون پارسی
*** *** ***

 

سه: بیست و شش سال از حادثه تروریستی دوازدهم تیرماه سال 1367 می گذرد و اگر چه تا سال گذشته تنها تعداد سه اثر موسیقایی با کلام در رابطه با این موضوع تولید و منتشر شده است ولی به دلیل گستردگی ابعاد این فاجعه انسانی باید هنرمندان عرصه موسیقی و مراکز مهم موسیقی کشور آثار بیشتری را در این باره تولید و عرضه می کردند.

قطعا غربی هایی که خود عامل چنین فجایع انسانی هستند از طریق رسانه های پرتعدادو پرنفوذ خود سعی می کنند این وقایع هولناک را سانسور کنند و با بی توجهی نسبت به آن از ارزش آن بکاهند و یا با روایتی کاملا مخدوش و دروغین سعی در انحراف افکار جهانیان داشته باشند که حال در چنین میدان نبرد رسانه ای ، وظیفه هنرمندان متعهد وطنی ایجاب می کند با ساختن آثار هنری درباره این فاجعه یاد درگذشتگان آن را گرامی و زنده نگه دارند و کماکان مانع فراموشی آن شوند و از جنایت های کشورهای غربی که به سادگی موجب چنین کشتار وحشتناکی می شوند با زبان هنر سخن بگویند و در نهایت چنین اقدامات تروریستی را محکوم نمایند.

 

نکته دیگر این است که از صدا و سیما به عنوان رسانه ملی انتظار می رود حداقل در روز دوازدهم تیرماه هر سال ، معدود آثار موسیقایی که درباره این فاجعه انسانی تولید شده است با همراهی نماهنگ هایی مناسب و تاثیرگذار با حضور خواننده های این قطعات را از شبکه های مختلف پخش نماید نه اینکه همین چند اثر هم در آرشیوها به صورت مهجور باقی بمانند و هرگز به مرحله پخش نرسند و مخاطبان هم از ساخت چنین آثار موسیقایی بی خبر بمانند.

 

استان هرمزگان که این فاجعه در آن رخ داده و جمعی از اهالی آن در این حادثه به شهادت رسیده اند یکی از استان های کشور است که دارای تعداد قابل توجهی هنرمند در عرصه موسیقی است و انتظار می رود بعد از گذشت این همه سال از این فاجعه ، حداقل یک آلبوم موسیقی در باب این موضوع جمع آوری و منتشر می شد که تا کنون این مساله مورد غفلت قرار گرفته است. امیدواریم هر چه سریع تر نسبت به این کار اقدام شود و حداقل جامعه موسیقی کشور یک آلبوم موسیقی با کیفیت مطلوب چه به لحاظ ساختار و چه محتوا ، با موضوع حادثه تروریستی دوازدهم تیرماه 1367 و به یاد شهدای آن تهیه ، تولید و ارائه نماید.

 

نظرات

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • دیدگاه سید شهیدان اهل قلم درباره موسیقی

    اگر دیدید موسیقی بر محتوا غلبه دارد، گوش نکنید

    . درباره موسیقی حداقل دو جور می‌شود بحث کرد؛ این دو جور، یکی بحث فقهی درباره موسیقی است که اصلا در حد بنده نیست و آدم‌هایی مثل ما اصلا نباید به خودشان اجازه بدهند که وارد بحث‌های فقهی شوند، مسایلی کاملا تخصصی است و به هیچ‌وجه در حیطه ما نیست. مسایل کاملا تخصصی به تحصیلاتی در همان زمینه احتیاج دارند. به این دلیل ...
  • دیدگاه شهید دكتر بهشتی درباره موسیقی

    آن موسیقی حرام است، که انسان را در مقابل گناه ‌بي‌پروا كند

    موسيقي‌ از نظر اسلام‌ بسم‌ الله‌ الرحمن‌ الرحيم‌ نامه‌ شما رسيد. در اين‌ نامه‌ درباره‌ چند مطلب‌ سوال‌ كرده ‌بوديد كه‌ لازم‌ دانستم‌ به‌ اين‌ سوالات‌ طي‌ نوار، پاسخ‌ مفصل‌تري‌ بدهم‌. خواهش‌ مي‌كنم‌ كه‌ نوار را گوش‌ كنيد تا اگر باز نكته‌اي‌ به‌ نظرتان‌ رسيد بپرسيد تا پاسخ‌ بدهم‌ و ضمناً نوار را هم‌ به‌ مركز اسلامي‌ هامبورگ برگردانيد، چون‌ اين‌گونه‌ نوارها معمولا اينجا ...
  • گزیده‌ای از نظرات رهبر انقلاب در مورد موسیقی

    خواننده خوب جبهه مستضعفین کجاست؟

        خواننده خوب جبهه مستضعفین کجاست؟ بنده گاهى اوقات که مى‌بینم نوجوانى را به تلویزیون مى‌آورند که از صداى خوبى برخوردار است، دلم مى‌لرزد که آیا بناست این نوجوان، فردا، پس فردا خواننده‌ى خوبِ جبهه‌ى مستضعفین و جبهه‌ى حق شود، یا قرار است به خود و مادر و پدرش پولى بدهند، بعد هم ببرندش و یک استودیوى مجّانىِ پر زرق و برق در اختیارش ...