مشهورترین مسلمان بریتانیایی جهان اسلام
سیامک رادمنش مشهور به “سامی یوسف” خواننده جوان در سال 1980 در تهران به دنیا آمد. او که فرزند بابک رادمنش، ترانهسرا و موزیسین مشهور ایرانی است در سه سالگی به همراه خانواده به انگلستان مهاجرت کرد و در لندن بزرگ شد. سامی یوسف در 18 سالگی به مدرسه موسیقی لندن (Royal Academi of Music) رفت و در آنجا تحصیلات آکادمیک خود را در عرصه موسیقی ادامه داد.
شروع راه با “المعلم”، آلبومی که او را در ایران مشهور کرد
سامی یوسف در سال 2003 اولین آلبوم خود را با نام “المعلم” منتشر کرد. این آلبوم راک در همان سال با فروشی معادل 7 میلیون نسخه به صدر جدول آلبومهای پرفروش آمریکا و اروپا رسید. علاوه بر این، در کشورهای عربی، شمال آفریقا، مصر و ترکیه نیز با استقبال زیادی مواجه شد. این آلبوم بیشتر بر پایه اناشید و نواهای مذهبی استوار بود و موسیقی نقش پررنگی نداشت.
یک سال بعد، سامی که در اولین تجربه خود موفقیت خوبی به دست آورده بود آلبوم “امت من” را منتشر کرد. این آلبوم بر پایه ملودیهای مشهور ایرانی ساخته شده و روی آنها کلام مذهبی قرار داده شده بود. ترانه “عید” بر روی ملودی منتظرت بودم آهنگی با صدای داریوش رفیعی ساخته شد. قطعه “حسبی ربی” که کلیپ زیبایی هم برای آن تدارک دیده شده بود از ملودی “ملا ممد جان” که یک ملودی فولکور خراسانی است نشات گرفته و آهنگ “مناجات” متعلق به مرحوم تجویدی است. همچنین ترانه “غار حرا” نیز بر روی ملودی “ممد نبودی ببینی” که سرودی حماسی درباره آزادسازی خرمشهر است ساخته شده است.
پخش این ویدئو موزیک در برنامه “کوله پشتی” که در آن زمان یکی از پر بیننده ترین برنامه های تلویزیون ایران بود، باعث شهرت و محبوبیت سامی یوسف در ایران شد. شهرتی که نام “المعلم” را جزو پر بازدید ترین کلمات گوگل در سرچ کشور ایران کرده بود.
ادامه راه: سامی مشهور ترین موسیقیدان مسلمان میشود
در سال 2008 آلبوم “بدون تو” از سامی یوسف وارد بازار موسیقی شد که به گفته خودش بدون اجازه او و به صورت نسخه کامل نشده عرضه شد. این آلبوم شامل ترانههایی درباره هویت مسلمانان و تاثیرات منفی جهانی شدن بود. در این آلبوم همچنین، آهنگی که برای فیلم “بادبادکباز” ساخته، قرار داده شده بود.
سومین آلبوم رسمی سامی یوسف که در سال 2010 منتشر شد “هر جا که هستی” نام داشت. این آلبوم در کشورهای چون انگلستان، مصر، آفریقای جنوبی و امارات متحده عربی، از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۰ ضبط شده است. سامی یوسف در این آلبوم چهار قطعه که با موزیک ویدئو همراه است منتشر کرده که این چهار موزیک ویدئو عبارتند از: “به سویم آمدی“، “شفا“، “در هر قطره اشکی، او آنجاست ” و “مرا نیرومند ساز”.
سال 2012 نیز چهارمین آلبوم سامی یوسف با نام “سلام” منتشر شد. در این آلبوم سامی ترانه “Dryer land” را به همراه پدرش همخوانی کرده است. یکی از معروفترین آهنگهای سامی یوسف ترانه “مادر” نام دارد که به زبان فارسی اجرا شده است. او پیش از این، ترانه مادر را به زبانهای انگلیسی، ترکی و عربی اجرا کرده بود.
چند روز قبل یعنی در 12 سپتامبر 2014 نیز آخرین آلبوم سامی یوسف با عنوان “مرکز” (The Centre) منتشر شد. در این آلبوم یک قطعه به زبان فارسی با عنوان “جان جانان” وجود دارد. غیر از این قطعه، سامی یوسف در چهار اثر خود به زبان فارسی خوانده و برای دو اثر “مادر” و “به سویم آمدی” موزیک ویدئو نیز ساخته است.
بیشتر ترانههایی که سامی اجرا میکند را استاد بارا کریخی (Bara Khrigi) سروده است اما بعضی از ترانهها هم توسط خودش سروده شده که از آن میان میتوان به ترانههای “امت من” و “مادر” اشاره کرد.
“گاردین” اعلام میکند: سامی “مشهورترین مسلمان بریتانیایی جهان اسلام”
سامی یوسف با آلبومهایی که ارائه کرد و استقبالی که از این آلبومها صورت گرفت از سوی مجله تایم “بزرگترین ستاره راک جهان اسلام” و و از سوی گاردین “مشهورترین مسلمان بریتانیایی جهان اسلام” نام گرفت. مجله “مطالعات رسانهای فراملی” (TBS) نیز در مقالههایی، موزیک ویدئوهای سامی را به عنوان نماد مثبتاندیشی و معناگرایی و موسیقی او را به عنوان جایگزین و رقیبی برای جریان غالب موسیقی غربی معرفی و او را تحسین کرد.
همچنین، موفقیتهای او توسط دانشگاه روهمپتون در جنوب غربی لندن مورد تقدیر قرار گرفت و سامی به عنوان اولین و جوانترین مسلمان دریافت کننده جایزه دکترای افتخاری به خاطر “ایفای نقش فوقالعاده در زمینه موسیقی” برگزیده شد. با دریافت این جایزه او در کنار افراد مشهوری مانند مارک تواین، جی.کی رولینگ و رابرت فراست قرار گرفت که همچنین یکی از سه موسیقیدان جهان شد که تاکنون این جایزه را دریافت کردهاند.
با وجود این موفقیتهای بینالمللی خود سامی یوسف تعبیر مجله تایم را که از او به عنوان “ستاره راک جهان اسلام” نام برده قبول ندارد و معتقد است: «این یک توصیف نادرست از من و کارهای من در موسیقی است. من یک «ستاره راک» و در هیچ حالتی یک «ستاره» نیستم. من یک خدمتگزار معمولی هستم که تا جایی که از دستم برمیآید در این زمینه زیبا، یعنی موسیقی فعالیت میکنم. البته، من فکر نمیکنم که این عنوان با نیت بد یا منفی گذاشته شده باشد. غرب، اغلب همه چیز را از دریچه و چشمانداز خودش میبیند و از درک دیگر نقطه نظرات و رویکردها باز میماند. بهعنوان مثال، خیلی از مردم ساکن در غرب (بهویژه در زمینه روزنامهنگاری و رسانه)، نمیتوانند درک کنند که چرا وقتی یک نفر راجع به عقاید و ایمانش میخواند، میتواند این همه «موفقیت» کسب کند و طرفداران زیادی داشته باشد. واقعیت این است که اگر هم من به «موفقیتی» نایل شدهام یا «طرفدارانی» دارم، به خاطر موسیقی من نیست، بلکه به خاطر برکتی است که از سوی آن حقیقت خدا و پیامبر شریفش به من نایل میشود. تمام احترام و برکت من در پرتو این نیروها حاصل میشود».
فعالیتهای انساندوستانه: حمایت از مردم سوریه، آفریقا، فسلطین
سامی یوسف یک هنرمند تک بعدی نیست و علاوه بر موسیقی فعالیتهای دیگری نیز انجام میدهد. او در ماه آگوست سال جاری به عنوان سفیر جهانی علیه گرسنگی به برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد پیوست. سامی پیش از این در راستای تأمین کمک غذایی به آوارگان سوری در اردن بازدید کرده است. او همچنین درآمد حاصل از فروش آثار خود را برای حمایت از اقدامات برنامه جهانی غذا برای مقابله با خشکسالی در منطقه شاخ آفریقا در سال ۲۰۱۱ اهدا کرده و اخیراً یکی از ترانههای خود را به بازماندگان طوفان هایان که سال گذشته در فیلیپین به وقوع پیوست، اختصاص داده است.
او همچنین اولین اولین سفیر جهانی “صِلَتِك” است که یک طرح ابتکاری در کشور قطر برای ترویج مهارتهای کارآفرینی و دسترسی آزاد به سرمایه و بازار به منظور ایجاد شغل در مقیاس وسیع در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا میباشد. در کنسرت Live8 او در ومبلی ارنا، میلیونها پوند برای قربانیان منطقه جنگزده دارفور جمعآوری شد. سامی همچنین ابتکار عمل را برای همکاری نزدیک با «نجات کودکان» ــ مؤسسه خیریه تحت حمایت سازمان ملل متحد ــ بدست گرفت و جهت کمک به ارتقاء روحیه قربانیان سیل سال ۲۰۱۰ پاکستان و تکآهنگ خیریهاش به نام «ندایت را میشنوم” را برای حمایت از آنها اجرا کرد که این تکآهنگ به نماد کمپینهای اطلاعرسانی تحت هدایت دفتر سازمان ملل متحد برای هماهنگی امور انساندوستانه، بیبیسی و سیانان تبدیل شد.
واکنش سامی به حمله اسرائیل به لبنان: “اسلام پیروز میشود؛ طلوع نزدیک است”
سامی یوسف علاوه بر انجام فعالیتهای خیرخواهانه نسبت به مسایل سیاسی نیز بی تفاوت نیست. به عنوان مثال زمانی که حمله اسرائیل به جنوب لبنان آغاز شده بود سامی یوسف در حمایت از لبنانیها در کنسرت خود در لس آنجلس از پیروزی بزرگ اسلام صحبت به میان آورد و گفت” طلوع نزدیک است”.
حضور در کنفرانس مطبوعاتی با چفیه فلسطینی
سامی یوسف همچنین وقتی در بخش پایانی تور جهانی خود به یمن سفر کرده بود با چفیه فلسطینی – كه به نوعی نماد حماس است- در كنفرانس مطبوعاتی اش ظاهر شد كه سفارت انگلیس نسبت به این مساله واكنش شدیدی نشان داد. آنها از دولت یمن خواستند تا كنسرت سامی را در این كشور لغو كند. اما نهایتا این كنسرت با تاخیر و در تاریخ 4 دسامبر در تالار المدینیه صنعا و در حضور دو هزار نفر از هواداران سامی با شور و حال خاصی برگزار شد. حدود 1200 نفر از حاضران در این كنسرت، زنان و كودكان یمنی بودند كه عشق و علاقهشان به یوسف را با صدا كردن مداوم نام او نشان میدادند.
به طور کلی، سامی یوسف از اظهارنظر صریح درباره سیاست ابایی ندارد و به راحتی در مورد حق زنان مسلمان برای استفاده از حجاب نیز سخن میگوید. همسر او مریم نیز دختری آلمانی است که به تازگی مسلمان شده و با حجاب در کنار سامی یوسف ظاهر میشود.
فعالیتهای اسلامی سامی یوسف به همین جا ختم نمیشود. او به همراه گروه Awakening (بیداری) که ضبط موسیقی او را برعهده دارند بنیادی را به نام “کاوش در اسلام” را پایهگذاری کرد که هدف آن از بین بردن سوءتفاهمها و کلیشههای رایجی است که در برنامههای رسانهای پیرامون اسلام وجود دارد. به عنوان مثال این بنیاد با کمک موسسه you Gov نظر سنجیهایی را با هدف پی بردن به 5 سوء تفاهم رایج درباره اسلام اجرا و سپس سعی خواهد کرد که به نوعی آنها را حل و فصل کند. هر چند بعدها و به خاطر نگاه افراطی این گروه، سامی از آن ها جدا شد.
منبع: خبرگزاری دانشجو
نظرات