مرحباخوانی بیانگر عظمت ماه رمضان است
باشگاه هواداران
×

تخصص

تایخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۳


هوشنگ جاوید پژوهشگر موسیقی می‌گوید

مرحباخوانی بیانگر عظمت ماه رمضان است

هوشنگ جاوید پژوهشگر می‌گوید موسیقی رمضان یک موسیقی مذهبی است، زیرا در خدمت مذهب است و در نتیجه جزو بهترین موسیقی‌های مذهبی است.

 

 

45827_635397261399360000_mهوشنگ جاوید، پژوهشگر درباره موسیقی رمضان گفت: اصطلاح موسیقی رمضان در ایران وجود نداشت. من سال‌ها تحقیق کردم تا اینکه به واژه موسیقی آیینی رسیدم که موسیقی رمضان جز موسیقی‌های آیینی است.

 

این پژوهشگر در ادامه بیان کرد: موسیقی رمضان دارای هویت خاصی است و تنوع موسیقی در زمینه‌های مذهبی بالا است. در رمضان برای پیشواز ماه رمضان، خداحافظی با این ایام و…. از موسیقی رمضان استفاده می‌کنند که این نوع موسیقی سبب می‌شود مردم بهتر با این ماه مبارک ارتباط برقرار کنند.

 

جاوید با اشاره به اینکه در گذشته به موسیقی‌ای که برای پیشواز این ماه اجرا می‌شد، مرحباخوانی می‌گفتند، گفت: مرحبا‌خوانی بیانگر عظمت رمضان بود. همچنین سحرخوانی، موسیقی ویژه افطار، مناجات‌خوانی و…. در ایام ایام اجرا می‌شد.

 

این پژوهشگر موسیقی ادامه داد: در موسیقی رمضان از آواز بیشتر استفاده می‌شود، البته از سازهای بادی، کوبه ای، کرنا، نقاره، سرنا و… در بعضی از موسیقی‌ها استفاده می‌شود.

جاوید اعتقاد دارد موسیقی رمضان یک موسیقی مذهبی است، زیرا در خدمت مذهب است و در نتیجه این نوع موسیقی جزو بهترین موسیقی‌های مذهبی است.

 

او گفت: آیین‌های ویژه ماه رمضان، روایت‌گری‌ها، شب زنده‌داری‌ها، آیین ویژه کودکان و نوجوانان و… است که در این ایام کاربرد بسیاری دارد. همچنین نوع مراسم مردان و زنان در مناطق مختلف با یک دیگر متفاوت است و به صورت گروهی این مراسم و یا عزاداری‌ها اجرا می‌شود.

 

جاوید با اشاره به اینکه هر شهری آداب و رسوم و موسیقی خاص خودش را دارد، افزود: آواز “هور بابایی” یا “هوم بابایی” در اصفهان، یزد، اراک و…. اجرا می‌شود که این موسیقی فقط در ایام ماه رمضان اجرا می‌شود.

 

او ادامه داد: همچنین شاعران شعر خاص ایام رمضان دارند که جنبه عاشقانه و عارفانه دارد که به این اشعار “رمضانیه” گفته می‌شود و این اشعار توسط خوانندگان به صورت آوازی خوانده می‌شود.

این پژوهشگر تاکید کرد: بعد از چند سال “رمضانیه‌سرایی” باعث “رمضان‌خوانی” شد البته متاسفانه در یک صد سال اخیر این هنر از بین رفته است و ما باید آن را دوباره احیا کنیم.

جاوید در پایان گفت: یک هفته آخر ماه رمضان و همزمان با شهادت حضرت علی (ع) آوازها به صورت نیایشی است و ویژه شب‌های قدر است.

 

 

منبع: هنرآنلاین

نظرات

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • دیدگاه سید شهیدان اهل قلم درباره موسیقی

    اگر دیدید موسیقی بر محتوا غلبه دارد، گوش نکنید

    . درباره موسیقی حداقل دو جور می‌شود بحث کرد؛ این دو جور، یکی بحث فقهی درباره موسیقی است که اصلا در حد بنده نیست و آدم‌هایی مثل ما اصلا نباید به خودشان اجازه بدهند که وارد بحث‌های فقهی شوند، مسایلی کاملا تخصصی است و به هیچ‌وجه در حیطه ما نیست. مسایل کاملا تخصصی به تحصیلاتی در همان زمینه احتیاج دارند. به این دلیل ...
  • دیدگاه شهید دكتر بهشتی درباره موسیقی

    آن موسیقی حرام است، که انسان را در مقابل گناه ‌بي‌پروا كند

    موسيقي‌ از نظر اسلام‌ بسم‌ الله‌ الرحمن‌ الرحيم‌ نامه‌ شما رسيد. در اين‌ نامه‌ درباره‌ چند مطلب‌ سوال‌ كرده ‌بوديد كه‌ لازم‌ دانستم‌ به‌ اين‌ سوالات‌ طي‌ نوار، پاسخ‌ مفصل‌تري‌ بدهم‌. خواهش‌ مي‌كنم‌ كه‌ نوار را گوش‌ كنيد تا اگر باز نكته‌اي‌ به‌ نظرتان‌ رسيد بپرسيد تا پاسخ‌ بدهم‌ و ضمناً نوار را هم‌ به‌ مركز اسلامي‌ هامبورگ برگردانيد، چون‌ اين‌گونه‌ نوارها معمولا اينجا ...
  • گزیده‌ای از نظرات رهبر انقلاب در مورد موسیقی

    خواننده خوب جبهه مستضعفین کجاست؟

        خواننده خوب جبهه مستضعفین کجاست؟ بنده گاهى اوقات که مى‌بینم نوجوانى را به تلویزیون مى‌آورند که از صداى خوبى برخوردار است، دلم مى‌لرزد که آیا بناست این نوجوان، فردا، پس فردا خواننده‌ى خوبِ جبهه‌ى مستضعفین و جبهه‌ى حق شود، یا قرار است به خود و مادر و پدرش پولى بدهند، بعد هم ببرندش و یک استودیوى مجّانىِ پر زرق و برق در اختیارش ...